2013-03-11

Falskt agerande döljer sanningen

ICA AB vet inte vilket land äggen kommer ifrån i sina egna livsmedel, Icas EMV. Man vet inte heller hur djurskydd, smittskydd eller medicinanvändningen ser ut. Vad värre är; Ica kan inte heller plocka fram fakta om detta när frågor ställs.

Istället för att öppet deklarera att man inte vet, och inte kan ta fram information om äggens ursprung, lägger man ut dimridåer och försvårar för konsumenter (och frågvisa journalister) som önskar svar på fullt relevanta frågor om livsmedlens råvaruinnehåll.

Av Icas märkliga och uteblivna svar på mina frågor om åtta Ica-EMV-livsmedel, kan dras följande slutsatser om orsakerna till Icas oförmåga att informera:

1. Godag yxskaft
Ica förstår inte frågan och svaret blir därefter.

2. Kunskapsbrist
Vid de tillfällen när Ica förstår frågan, så klarar man ändå inte av att besvara den, då man inte vet.

3. Dold lögn
Ibland har man anledning att tro att Ica förstår frågan men den besvaras ändå inte: döljer fakta.

4. Bedräglig taktik
Icas (des-)informationstaktik och -teknik gör det svårt att ställa frågor, vilket leder till att grundläggande fakta inte når konsumenter.

5. Intervjuer beviljas INTE
Pressavdelningen förhindrar att ansvariga intervjuas. Se denna (.pdf) angående Fjäderfäs önskemål om att intervjua Icas vd Per Strömberg.

Omformation till Ica:
En del av Icas emv-livsmedel kan innehålla ägg från oinredda hönsburar, vilka är förbjudna såväl i Sverige som i hela EU.

Sven Secher
redaktör
Publicerat i Fjäderfä nummer 3-2013.


Läs mer: "Förbjudna" ägg i Icas egna livsmedel

Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.