2012-10-30

Matlandet som satte i halsen

Självklart ska vi gratulera Qibbla Halal Kött AB som tilldelats priset Årets Uppstickare bland livsmedelsföretagen. Företaget är värd uppmärksamhet och att prisas.
Men är det verkligen regeringens satsning på Matlandet Sverige som ska stå för denna uppvaktning?
Frågan ställs mot bakgrund av att Qibbla Halal baserar sin verksamhet på importerat kött.Detta är ett debattinlägg i tidningen Jordbruksaktuellt den 24 oktober 2012.
Klicka här om du vill läsa detta på Jordbruksaktuellts hemsida.
Inlägget är även publicerat här och i tidningen Fjäderfä nummer 9-2012.


Visst låter det bra med Matlandet Sverige. Det vattnas i munnen och vem önskar sig inte god svensk mat från svenska odlare, uppfödare och mattillverkare. Kanske att du som läser detta också när drömmen om Sverige som ett av Europas främsta matländer. Det gör säkert regeringen också, visionen om Matlandet Sverige är lovvärd.

Men tyvärr förblir nog detta en dröm, ty denna matsatsning tycks inte i tillräcklig grad förbättra de grundläggande förutsättningarna för svenskt lantbruks och svensk livsmedelsindustris konkurrenskraft. Utvecklingen går nämligen bakåt. Importen av råvaror som till exempel kött ökar och flera produktionsgrenar inom svenskt lantbruk kämpar i motvind.

Experter som räknar, menar att ”Matlandet Sverige” är Europas mest importberoende land när det gäller livsmedel.

Det är inte utan att det känns lite trångt i halsen hos den som har hoppats på regeringens vision från 2008 om ”Sverige som det nya matlandet i Europa”. Visst är närproducerat i dag eftertraktat och visst finns det matföretag runt om i vårt avlånga land som lyckas. Men tyvärr, totalt sett räcker detta inte alls och nu har Matlandet Sverige återigen satt i halsen.

Jag syftar på priset Årets Uppstickare. Priset delades ut under Matlandetkonferensen under Ölands skördefest 2012. Juryn, bestående av Landsbygdsdepartementet, LRF och Livsmedelsföretagarna, valde att ge priset till ett företag som baserar sin verksamhet på importerade köttråvaror. En stor del av detta importkött kan dessutom produceras på ett sätt som inte är tillåtet i Sverige. Det är alltså detta, som den svenska staten tillsammans med de svenska lantbrukarnas främsta företrädare prisar.

Jag häpnar, tar mig för pannan och frågar: Är detta sant?
Jo, det är faktiskt sant. Detta har hänt.


Regeringens satsning på Matlandet Sverige är nu inne på sin femte säsong. Tillåt mig att ställa några frågor:
Vilka är motiven till att regeringen, tillsammans med övriga jurymedlemmar, väljer att under självaste Matlandetkonferensen prisa ett importföretag?
Stämmer valet av pristagare med filosofin i den svenska statens satsning på ”Matlandet Sverige”?
Är regeringen och LRF för eller emot landets lantbrukare?
Ska vi fortsätta att hoppas på Matlandet Sverige? Eller ska vi säga som det är, att här finns problem?


Sven Secher

Publicerat i tidningen Jordbruksaktuellt den 24 oktober 2012 och i tidningen Fjäderfä nummer 9-2012.

Läs mer om Matlandet Sverige

Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.