2012-11-18

Riksdagsdebatt om Matlandet Sverige

Mycket förvånande talade sig Sveriges landsbygdsminister varm för tysk kyckling i en interpellationsdebatt i riksdagen den 15 november 2012.
Det var Josef Fransson, SD, som hade ställt interpellationen till landsbygdsminister Eskil Erlandsson.
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson
i riksdagens talarstol
den 15 november 2012.

I interpellationsdebatten i riksdagen den 15 november 2012 lyfte landsbygdsminister Eskil Erlandsson två gånger fram den tyska kycklinguppfödningen på ett sätt som tyder på att han anser att den tyska kycklingen föds upp med ett bättre djurskydd än den svenska kycklingen. Här är dessa två inlägg från debatten. Så här sa Eskil Erlandsson:

"Vi har en gemensam djurskyddslagstiftning inom EU och
även Tyskland eftersträvar ett gott skydd för de djur som finns i Europa och i det egna landet, liksom vi gör i Sverige, och har precis som i vårt land vissa bestämmelser som går över de som är gemensamma i den europeiska unionen och på enstaka punkter är det faktiskt så att den tyska djurskyddslagstiftningen är striktare än den svenska är ..."


"Under vissa omständigheter så är det faktiskt på det sättet, Josef Fransson, att vissa bestämmelser går längre i Tyskland än vad vi gör i Sverige. Det är inte många som vet detta, men så är det faktiskt. Man går till och med längre vad gäller djurskyddsbestämmelser för just slaktkycklingar i Tyskland än man gör i Sverige ..."

Landsbygdsministern preciserade dock inte på vilka konkreta punkter som den tyska kyckling föds upp enligt en hårdare djurskyddslag.


Tidningen Fjäderfä anser att det är förvånande att en minister i den svenska regeringen talar sig varm för tysk kycklinguppfödning, med tanke på hur sträng den svenska djurskyddslagstiftningen är.


Även antibiotikaanvändningen var upp i interpellationsdebatten mellan Josef Fransson och Eskil Erlandsson.

Josef Fransson sa att han inte har någon kunskap om just detta när det gäller tysk kycklinguppfödning.

Eskil Erlandsson formulerade sig så här:
"När vi pratar antibiotika är det på de sättet har vi en harmonierad lagstiftning inom EU som säger att antibiotika inte får godkännas som fodertillsats, det är ett läkemedel ..."

Fjäderfä har i en serie artiklar berättat om en långdragen antibiotikaskandal inom tysk kycklinguppfödning. Läs mer om detta här:
Omfattande antibiotikaanvändning i tysk kycklinguppfödning

KLICKA HÄR OCH: Lyssna på hela debatten i riksdagen den 15 november 2012


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.