2012-10-14

Matlandet Sverige gav pris till kycklingimportör

Vid Matlandetkonferensen (Matlandet Sverige) på Öland den 27 september 2012 tilldelades Qibbla Halal Kött AB priset Årets Uppstickare 2012.
Företaget importerar bland annat kyckling- och kalkonprodukter, som enligt uppgifter till Fjäderfä, är producerade på ett sätt som inte är tillåtet i Sverige.
Bakom priset står den svenska staten i form av det svenska Landsbygdsdepartementet, de svenska böndernas eget LRF och den svenska branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Artikeln finns i Fjäderfä
nummer 8-2012.
Jo du läste rätt.
Matlandet Sverige prisar ett importföretag med produkter som är producerade med metoder som är förbjudna i Sverige. Företaget konkurrerar därmed med svenska företag som följer svenska lagar och normer.

Namir Zetali, som är v vd, pr- och kvalitetsansvarig på Qibbla Halal Kött AB, bekräftar till Fjäderfä att huvudelen av företagets köttanvändning är importkött. När det gäller fågel sker majoriteten av slakten av företagets veckoslakt på cirka 20 ton kyckling i Tyskland.

I juryn ...

I juryn för priset Årets Uppstickare, som delade ut årets pris under matlandetkonferensen vid Ölands Skördefest i Borgholm, sitter landsbygdsminister Eskil Erlandsson, Marie Söderqvist, VD för Livsmedelsföretagen, samt Anders Källström, VD för LRF. Det är alltså företrädare (?) för den svenska bondekåren (landsbygdsdepartementet och LRF) som utser pristagaren. I år har man således valt Qibbla Halal.

Frågor ...

Så här säger regeringens företrädare Eskil Erlandsson bland annat om företaget i ett pressmeddelande:
– Företaget har god tillväxt och de tar ett stort djurskyddsansvar.

Vi har sökt landsbygdsministern med avsikt att fråga om hur produktion av mat på ett sätt som strider mot svensk djurskyddslag överensstämmer med ”djurskyddsansvar”.

Fjäderfä vill ha svar även på följande frågeställningar: Stämmer valet av pristagare med filosofin i den svenska statens satsning på ”Matlandet Sverige”? Är det förenligt med syftena i Matlandet Sverige att priset Årets Uppstickare ges till en importörer av mat som när det gäller fågel i huvusak produceras på ett sätt som är förbjudet i Sverige?

Fjäderfä hade inte fått landsbygdsministerns svar före pressläggning av Fjäderfä nummer 8-2012 (där denna artikel publicerades).

Vi inväntar även en kommentar från LRF.

Fjäderfä återkommer i frågan.

Qibbla Halal är ett framgångsrikt och innovativt import- och förädlingsföretag i stark tillväxt (omsätter f n 240 miljoner kronor, enligt Namir Zetali) med en modern köttanläggning i Stockaryd samt styckning i Stockholm. Detta är utmärkt, värt respekt och motiverar både uppmärksamhet och priser.

Men är det verkligen rimligt att Matlandet Sverige ska stå för detta?


Sven Secher

Läs denna artikel även i tidningen Fjäderfä nummer 8-2012 på sidan 65.

Läs också ledaren i Fjäderfä nummer 8-2012: Vad står matlandet Sverige för?

/// TACK FÖR ALL RESPONS på artikeln om Matlandetpriset. Vi tycks vara många som inte förstår logiken i Matlandet Sverige. ///

Vill du bidra med synpunkter eller säga något till mig, så är du mycket välkommen att maila, klicka då här till Sven Secher på journalistgruppe@secher.pp.se


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.