2012-10-14

Vad står Matlandet Sverige för?

Matpriset Årets Uppstickare har i år tilldelats Qibbla Halal. Företaget importerar stora volymer kött, bland annat kyckling och kalkon och förädlar och säljer sedan det vidare på den svenska marknaden. Till en stor del handlar detta om en industri som bygger på råvara som är producerad på ett sätt som är förbjudet i Sverige.

Vid Matlandetkonferensen på Ölands skördefest valde juryn, regeringen, Livsmedelsföretagen och LRF, att ge priset Året Uppstickare till denna verksamhet. Jag tar mig för pannan! Varför väljer de som säger sig jobba för Matlandet Sverige att prisa en importör av matråvaror som är producerade på ett sätt som inte är tillåtet i Sverige?

Är regeringen och LRF för eller emot landets lantbrukare?

Frågan kan verka absurd men med tanke på ovanstående måste den ställas. Läs mer i Fjäderfä nummer 8-2012 om denna månads bottennapp.
 
Parallellt med ovanstående uppslitande katastrof, vet vi att våra ägg- och kycklingproducenter kämpar med allt högre kostnader. Inte minst det rusande foderpriset går just nu hårt åt landets äggproducenter.

Ovanpå detta måste också nämnas det tryck som producenter med höns i moderna inredda burar utsätts för. Här handlar det om ägg från fullt laglig produktion som stoppas av vissa handlare, dagligvarukedjor och kommuner. Sätt detta i perspektiv till de omfattande mängder importvaror som välkomnas i samma butiker och offentliga restauranger, trots att mycket av det är producerat på ett sätt som är förbjudet enligt svensk lagstiftning. Var finns logiken och det kloka tänkandet byggt på kunskap?

Ibland är det ansträngande att vara lidelsefull redaktör för denna tidning. Överallt finner jag stenar som måste vändas på och när sanningen uppdagas är den inte sällan mycket upprörande.

Att Matlandetkonferensen prisar importkyckling från världens alla hörn är ett exempel på sådant som ger mig ett högt blodtryck.

Någon j-la ordning får det väl ändå vara, även i  det naiva ”Matlandet Sverige”.

Sven Secher

Ledaren i Fjäderfä nummer 8-2012.

Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.